2014-01-02

Türk Dili'nin Sezai Karakoç Özel Sayısı

Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan aylık 'dil ve edebiyat dergisi' Türk Dili, Aralık 2013 sayısını Sezai Karakoç'un şiirine ayırdı. 'Doğumunun 80. Yılında Sezai Karakoç'un Şiiri' başlığıyla okura sunulan Türk Dili, Karakoç'un fikir ve sanat eserleri hakkında daha önce başka dergilerce yapılmış özel sayılardan bir yönüyle ayrılıyor.
Bu özel sayıda yazarlar, Karakoç'un eserleri içinden kendilerinin belirlediği 'bir şiiri' üzerine inceleme ve tahlil yazılarıyla yer alıyor; böylece 'bir edebî metni çözümler ya da yorumlarken farklı bakış açılarının, farklı okumaların, farklı disiplin ve yaklaşımların bir arada yan yana sunulması'na imkân sağlamış oluyorlar.
Hikâyeci yazar ve Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Karaçalı, sunuş yazısında yazarlarımızın 'bir şiirden' hareketle yapacakları değerlendirme ve çözümlemelerin 'Sezai Karakoç şiirinin anlaşılmasında, özümsenmesinde, çağdaş Türk şiiri içerisindeki yerinin belirlenmesinde ufuk açıcı ve yol gösterici olacağına inandığını' belirtiyor.
Gerçekten de elimizdeki bu özel sayıda, çağdaş Türk şiirinde yepyeni bir zirve olan Karakoç'un şiirine yeni kapılar açan; bu büyük şiirin ilham ve heyecanlarını, beslenme kaynaklarını gösteren kıymetli yazılar yer alıyor. Dergi, Karakoç üzerine kitapları yahut kitap hacminde yazıları bulunan bilim adamlarını, şair ve yazarları, kıymetli eleştirmenleri yazılarıyla bir araya getiriyor.
Edebiyatla; hele şiirle 'ciddi' olarak ilgilenen okur-yazarların kaçırmaması gereken bir özel sayı bu. Türk Dili'nin böyle bir uygulaması var mı bilmiyorum ama bu sayı kısa sürede tükeneceğinden, Hece dergisinin Karakoç özel sayısında olduğu gibi bu özel sayı da ileride -belki ilave yazılarla- ikinci baskıyı yapmak durumunda kalabilir. Çok da iyi olur.
Elbette bu kısa yazımda, 220 sayfa hacmindeki bir özel sayının tüm yazılarını özetleyerek bile olsa aktarmam mümkün değil. Ancak birbirinden kıymetli yazarlarını ve yazı konularını kısmen hatırlatmak, böylece henüz dergiye ulaşmamış olan ilgilisini haberdar etmek isterim.
Dergide bir şiir üzerine yazısı bulunan bazı yazarlar ve inceledikleri şiirler şöyle: Osman Bayraktar, Masal, İbrahim Demirci, İstanbul'un Hazan Gazeli, Prof. Dr. Turan Karataş, Kav, Fatma Şengil Süzer, Anneler ve Çocuklar, Ali Emre Çocukluğumuz, Şaban Sağlık, Kara yılan.
Hasan Akay, Ömer Aksay, Mehmet Öztunç ve Şakir Kurtulmuş'un yazıları ise 'Hızırla Kırk Saat'i çeşitli yönleriyle ele alıyor. Bu bölümde benim de bir yazım bulunuyor.
Dergide Osman Özbahçe Karakoç şiirinde sevgili algısını, Ahmet Cüneyt Issı 'çocuk' temasını kapsamlı yazılarıyla ele alıyorlar.
Ali K. Metin, Erdal Çakır, Ahmet İnam, Yılmaz Taşçıoğlu, Mehmet Aycı, Hicabi Kırlangıç, Evser Ölüç, Mustafa Balcı, Şaban Sağlık, Mustafa Köneçoğlu, Ali Haydar Haksal, Beyhan Kenter, Suavi Kemal Yazgıç, Ertan Örgen, Taner Özmen, İbrahim Eryiğit ve Murat Soyak, Karakoç özel sayısında inceleme yazılarıyla yer alan diğer yazarlar.
Dergide çok önemli bir de açıkoturum metnine yer veriliyor.
'Sezai Karakoç'un Şiiri Üzerine Bir Toplantı' başlığıyla yer alan ve bu sayı için özel olarak yapılmış oturuma Rasim Özdenören, Prof. Dr. Mehmet Narlı, Prof. Dr. Turan Karataş, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İbrahim Demirci ve Ali Karaçalı katılmış, son derece yararlı görüşler dile getirip bilgiler vermişler.
Genç şair Muhammed Safa ise Karakoç'a ithaf ettiği bir şiiriyle ve çizer İsmail Sert yine Karakoç'a adanmış üç çizgi çalışmasıyla yer alıyorlar.
Türk Dili dergisi, alışageldiğimiz asık suratlı ve ruhsuz bir resmî kurum dergisi olmanın hayli uzağında; özellikle son iki yıldır capcanlı ve ilgiyle takip edilen gerçek bir edebiyat dergisi kimliğine kavuştu. Bu özel sayı da sözünü ettiğim canlılığın bir başka göstergesi. TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin ve başkan yardımcısı Ali Karaçalı başta olmak üzere bütün emeği geçenlere teşekkür borçluyuz.

Şaban Abak

Yeni Şafak
27.12.2013

Hiç yorum yok:

E-POSTA GRUBU

Dergi~lik e-posta
dergilik@googlegroups.com